Witajcie,

 
po całym tygodniu mamy dla Was słodką niespodziankę :)
Dwaj amerykańscy pisarze wymyślili smaczny powód świętowania i tak oto 5 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Nutelli. Dzisiejszego dnia każdy może sobie pozwolić na małe łakomstwo - w końcu zastrzyk energii po cały tygodniu nauki należy się każdemu a odrobina słodyczy z pewnością poprawi Wam samopoczucie :) 
Historia Nutelli w słoiczku:
Włoscy cukiernicy Pietro i Michele Ferrero z Piemontu we Włoszech w roku 1946 opracowali w swoim zakładzie przepis na blok czekoladowy. W okresie powojennym kiedy wszystkiego brakowało cukiernicy w swojej recepturze połączyli czarne złoto czyli kakao ze zmielonymi orzechami laskowymi i cukrem tworząc blok czekoladowy, który sprzedawano w plastrach. Już w tamtym okresie uważano, że smakuje on najlepiej ze świeżymi bułeczkami co nie zmieniło się do dzisiaj. Firma Ferrero przez wiele lat udoskonalała swój produkt, który w 1951 trafił na stoły jako krem do smarowania Super Crema. W roku 1964 Nutella nabrała swego smaku, konsystencji i trafiła do przezroczystych słoiczków. Od tego dnia smak kremu się nie zmienia i jest on dostępny wszędzie. Ciekawostką jest, że Nutella najpierw pojawiła się w Niemczech, do Polski przysmak ten dotarł w 1994 gdzie do dzisiaj kusi swoim smakiem.
Każdy z Was może sobie zrobić dzisiaj pyszną kanapkę z Nutella a miłośnikom kulinarnych eksperymentów polecamy szybkie i proste przepisy, w których również wykorzystacie ten czekoladowy przysmak :)
 
 
Życzymy Wam smacznego i udanych wypieków.
Świetlica w Żerdzi